Ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa stočarima, traži rešenje za interventni otkup 10.000 tovljnika

Nakon iskazanog nezadovoljstva farmera i pisma koje je u ime brojnih proizvođača iz Sremske Mitrovice i Mačve uputila državnom vrhu, Republičke robne rezerve su, kako se nazvanično saznaje, pokrenule postupak prikupljanja saglasnosti za interventni otkup 10.000 tovljenika. Postoji mogućnost, kaže izvor u državnoj administraciji, da će Robne rezerve za otkup tovljenika umesto kukuruza ponuditi najmanje 150 dinara za kilogram žive mere.

Da podsetimo, Repuličke robne rezerve pre više od mesec dana pokrenule su akciju za preuzimanje tovljenika od dužnika i za taj posao ovlastile više klanica. Kako do realizacije preuzimanja još uvek nije došlo, cena tovljenika u međuvrmenu pala je na 115 dinara za kilogram žive vage. Celokupna situacija uznemirila je stočare, posebno što je cena kukuruza dostigla 25-27 dinara za kilogram. Udruženja potročaša, čiju pomoć su farmeri očekivali, za sada se ne oglašavaju, zanemarujući interes brojnih farmera i potrošača.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, nakon nedeljnog sastanka sa odgajivačima stoke, u Zasavici poručio da će država preduzeti sve mere da se reši  problem otkupa i stočarima obezbedili što bolji uslovi za rad. Predložio je da se u najkraćem roku održi još jedan radni sastanak sa stočarima u Bogatiću, na kome će poljoprivrednici koji se bave odgojem stoke imati priliku da izlože sve svoje predloge za rešenje otkupa tovljnika.

B.K.