Ministarstvo posrednik, malinari zadovoljni

Foto: N1 (screenshot)

Ministarstvo poljoprivrede spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović postigao je sa malinarima iz Prijepolja, Priboja i Užica dogovor o tome da Ministarstvo posreduje između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina, kako bi se rešili aktuelni problemi, saopštilo je Ministarstvo.

Nedimović se sastao sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Limska dolina“ iz Prijepolja i Priboja, kao i sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Užice.

Na sastanku je dogovoreno da, usled nastalih poremećaja na tržištu, resorno ministarstvo obezbedi komunikaciju između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina u cilju ravnomerne raspodele troškova, koji su rezultat aktuelnih dešavanja u sektoru malinarstva.

Ministar je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i nabavku repromaterijala.

Takođe, značajan pomak se očekuje i kroz ulogu Nacionalnog saveta za malinu, koji će konačno utvrditi proizvođačke cene maline za različite krajeve Srbije, ali i krajnje izvozne cene tog voća.

Na sastanku je dogovoreno i da se zajedničkim naporima obezbedi investitor koji bi izgradio prerađivačke kapacitete u tom delu zemlje i na taj način obezbedio sigurniji plasman maline za proizvođače.

Malinari zadovoljni nakon sastanka s ministrom Nedimovićem

Malinari iz udruženja „Limska dolina“ iz Priboja i Prijepolja i Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica, koji su pre nekoliko dana blokirali magistralni put ka Crnoj Gori, zadovoljni su sastankom sa resornim ministrom Branislavom Nedimovicem, koji je održan u Beogradu, prenosi Beta.

Kažu da su dobili obećanje u Ministarstvu poljoprivrede da će se država potruditi da se reši problem dnevnih cena, koje su za malinare ponižavajuće, jer hladnjačari svojevoljno određuju cene.

Navode da će država posredovati u pregovorima sa hladnjačarima. Kažu da će naredne nedelje imati sastanak u Užicu sa hladnjačarima i glavnim otkupljivačima maline i dodaju da pregovori idu u dobrom smeru.

Malinari su nezadovoljni najavljenom otkupnom cenom maline, što je i bila jedna od tema sastanka, iako je Nedimović ranije rekao da država ne može da utiče na cene, jer ih – kako je saopštio – određuje tržište. Kako je javila reporterka N1, sastanak se odvijao iza zatvorenih vrata.