Ministarstvo za brigu o selu: Bespovratna pomoć za 18 starih i 39 novih zadruga

Komisija Ministarstva za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenju poslovanja zadruga kojom je presedavala prof. dr Zorica Vasiljević donela je odluku da odobri 57 podnetih zahteva za pomoć. Novac će, po odluci komisije, dobiti 18 starih (15 miliona po zadruzi) i 39 novih zadruga, kojima je  namenjen iznos do 7,5 miliona dinara.

Dodeljenim sredstvima svoje poslovanje unaprediće 15 ratarskih, 21 voćarska, šest stočarskih, po četiri povrtarske, vinogradarske i pčelarske zadruge, kao i jedna koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja. Novina ovogodišnjeg konkursa je da su sredstva dobile po jedna turistička i socijalna zadruga.

U Ministarstvu za brigu o selu ističu da posebno raduje činjenica da su dve zadruge sa Kosova i Metohije, jedna iz sela Stanišor, druga iz Lapljeg Sela ispunile uslove konkursa i dobile sredstva za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

Za program podrške razvoju zadrugarstva, podsetimo, Ministartsvo za brigu o selu, ove godine izdvojilo je 500 miliona dinara.

B.K.