MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Još 109 napuštenih kuća za mlade u selima Srbije

Foto: Ministarstvo za brigo o selu

Prva sednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u ovoj  godini, na kojoj je još 109 kuća dobilo nove stanare, održana je u Palati Srbija. Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta, rektor Beogradskog univerziteta prof.dr Vladan Đokić i zamenik predsednika komisije, agroekonomista Milan Prostran izjavili su da je novoodobrenim zahtevima, u selima širom Srbije, krov nad glavom obezbeđen za još 155 ljudi i 96 dece. Među dobitnicima je 46 parova, 18 samohranih roditelja i 45 samostalnih vlasnika, uglavnom poljoprivrednika i poljoprivrednica.

Opština koja je za sada ovogodišnji rekorder po ukupnim broju dodeljenih kuća na svojoj teritoriji je Kanjiža sa 17 kuća. Selo koje je na ovoj dodeli pobednik po broju odobrenih zahteva je Mol, u opštini Ada, gde će se skućiti osam porodica.

„Čak trećina budućih vlasnika, promeniće gradsko prebivalište za seosko. Posebno raduje činjenica da je među njima 96 devojčica i dečaka. Sa ovim konkursom ukupan broj praznih seoskih kuća koje su, od početka sprovođenja akcije, dobile nove stanare povećao se na 1.740“, rekao je Milan Krkobabić ministar za brigu o selu.

B. K.