Ministarstvo za brigu o selu: Završen ovogodišnji ciklus besplatne dodele seoskih kuća, 530 novih ugovora

Foto: Pixabay

Potpisivanjem 530 ugovora u Palati Srbija u Beogradu zaokružen je ovogodišnji ciklus Ministarstva za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuće sa okućnicom. Prvobitno je bilo opredeljeno 500 miliona dinara, a zbog izuzetno velikog interesovanja, rebalansom budžeta za završetak ciklusa obezbeđeno je još 580 miliona.

Seoske kuće za koje su potpisani ugovori nalaze se u 95 lokalnih samouprava u svim delovima Srbije, odnosno u 300 sela. Novi dom dobilo je još 870 ljudi sa 500 dece, 340 bračnih i vanbračnih parova, 80 mladih poljoprivrednika/ce i 110 samohranih roditelja sa teritorije čitave Srbije. Prosek godina dobitnika kuća je ispod ispod 30 godina.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisao je trojne ugovore sa gradonačelnicima tj. predsednicima opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće i dobitnicima bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Najviše kuća dodeljeno u selima oko Sombora, čak 42 , sledi Bačka Palanka 30, a na jugu je najviše kuća kupljeno u selima oko Knjaževca, Žitorađe, Leskovca…

Do sada je sredstvima iz ovog programa kupljena 1631 seoska kuća sa okućnicom u 119 jedinica lokalnih samouprava u svim delovima Srbije.

B. K.