MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU:Objavljeni konkursi za kupovinu kuća na selu, minibuseva i manifestaciju „Miholjski susreti sela”

Povodom raspisivanja javnih konkursa za tri programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi tokom ove godine, ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić izjavio je  da je ovo pravi način za brzu promenu demografske slike pojedinih krajeva zemlje.

Krkobabić je rekao da će ova godina biti rekordna jer će od početka realizacije programa 15.000 ljudi biti useljeno u 3.000 napuštenih seoskih kuća. On je dodao da će rebalansom budžeta biti izdvojena dodatna i značajno veća sredstva za sprovođenje tih programa.

Isto tako ubrzo će startovati i program namenjen žiteljima sela koji reše da pokrenu ili prošire sopstvene poslove, a za to će moći da računaju na pomoć u iznosu do 10.000 evra, dok će za pogranične delove Srbije ta sredstva biti i veća.

Od danas (23. Januar) počinje prijavljivanje na konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, a na druga dva konkursa mogu da se prijave lokalne samouprave. Iz budžeta Srbije za ove namene opredeljeno je 670 miliona dinara, od čega pola milijarde za seoske kuće, 120 miliona dinara za minibuseve i 50 miliona dinara za seoske manifestacije.

Rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren je do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra , dok za druga dva  konkursa ističe 22. februara.

Pravo učešća na konkursu za seoske kuće sa okućnicom imaju punoletni državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i parovi, mlađi od 45 godina. Podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji kuća nalazi, u saradnji sa kojom završava neophodnu proceduru. Maksimalna suma koja će se odobravati po prijavi je i dalje 1,2 miliona dinara. Prethodne tri godine useljeno je 2.650 kuća u selima širom Srbije, čime je krov nad glavom steklo 10.000 ljudi.

Za rešavanje problema mobilnosti seoskog stanovništva do sada je novac dobila 61 lokalna samouprava, među kojima je 35 u grupi najnerazvijenijih i devastiranih. Suma koja će biti odobravana je sedam miliona dinara po minibusu.

Za manifestaciju „Miholjski susreti sela“ maksimalna subvencija je 500.000 dinara po prijavi, a mogu da budu organizovane od 1. juna do 1. novembra. U prethodne tri godine održano je 250 manifestacija, a prošlogodišnji susreti okupili su 1.500 sela u 95 opština sa rekordnih 200.000 učesnika.

B. K.