Ministartvo poljoprivrede za organsku proizvodnju u 2022. godini opredelilo 380 milion dinara

Foto: Pixabay

Ukupan iznos sredstava za podsticaje za organsku proizvodnju u 2022. godini na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022.godini koju je Vlada Srbije usvojila 16. decembra, iznosi 380 miliona od čega je za organsku biljnu proizvodnju opredeljeno 80, a stočarsku 300 miliona dinara. U odnosu na ovogodišnji budžet za organsku proizvodnju uvećanje iznosi 62 odsto, a u odnosu na pre pet godina čak za 245,5 odsto.

Evidentna je podrška države, odnosno Ministarstva poljoprivede koje intezivno podstiče razvoj organske proizvodnje koja sve više dobija na značaju i popularnosti, a među proizvođačima intezivno raste i interesovanje za bavljenje ovom proizvodnjom. Iznos po hektaru koji mogu da ostvare proizvođači koji se bave organskom biljnom proizvodnjom iznosi 26.000 dinara i za pet poslednjih godina porastao je za 365 odsto. Pravo na ostvarivanje podsticaja imaju i proizvođači u periodu konverzije Po snovu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju podsticaji u organskoj proizvodnji uvećavaju se za minimum 40 odsto u odnosu na osnovne podsticaje.

Organski proizvođači koji se bave stočarskom proizvodnjom takođe imaju na raspolaganju odlične podsticaje, koji su uvećani za 40 odsto po grlu odnosno jedinki životinje. Pored ovih mera, proizvođima godinama je unazad na raspolaganju i podrška koja se odnosi na podsticaje za troškove sertifikacije uključujući i laboratorijske analize, u okviru koje Ministarstvo poljoprivrede finansira troškove u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova odnosno 65 odsto za proizvođače iz područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

B. K.