Ministri poljoprivrede „Otvoreni Balkan“ potpisali sporazum o međusobnoj pomoći u obezbeđenju prehrambene sigurnosti

Foto: vecernjenovosti.ba

Ministri poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i Albanije Frida Krifca potpisali su , na samitu „Otvoreni Balkan“ u Beogradu, sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Sporazum je potpisan kako bi se sprečio nedostatak osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda na tržištima učesnika inicijative „Otvoreni Balkan“.

Svrha ovog sporazuma je da članice inicijative „Otvoreni Balkan“ jedne drugima pomognu u slučaju prekida lanaca snabdevanja usled posledica globalne krize, kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdevanju domaćeg tržišta osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Članice inicijative „Otvoreni Balkan“ ponovo su potvrdile neophodnost saradnje u sprečavanju i ublažavanju mogućih nestašica osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nastalih iz moguće krizne situacije u regionu ili one koja utiče na globalno tržište i odražava se na region, navodi se u sporazumu. Tri zemlje saglasne da među članicama inicijative „Otvoreni Balkan“ neće biti zabrana prometa osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i da će one kada sporazum stupi na snagu ukinuti sva kvantitativna ograničenja i mere sa istim dejstvom na uvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čija su imena navedena u posebnom aneksu i koji su poreklom iz zemalja članica Otvorenog Balkana.

Kada je reč o listi osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz aneksa na njoj se nalaze kukuruz, pšenica i spelta pšenično i speltino brašno, proizvodi od mleka, beli šećer u čvrstom obliku, suncokretovo ulje, ulje semena suncokreta, testenina i to kuvana, nekuvana ili punjena, žitarice, griz i premaz za pelete, voće, sveže i zamrznuto, povrće, sveže i zamrznuto te proizvodi od mesa.

Sporazumom je, kako je naglašeno, ponovo potvrđena solidarnost kao definišući princip inicijative „Otvoreni Balkan“, a pozvani su i predstavnici ostalih zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže ovom sporazumu.

B. K.