Mirović: Novih 14 projekata za navodnjavanje 110.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

Foto: Pixabay

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je radove na izgradnji Crpne stanice „Stari Banovci“ sa potisnim cevovodom vredne 2,5 miliona evra. Ovaj projekat izvodi se u okviru druge faze izgradnje sistema za navodnjavanje finansirane iz Abu Dabi razvojnog fonda.

Radovi na izgradnji nove crpne stanice, koja će služiti za potrebe poljoprivrednika istočnog Srema, omogućiće u ovoj fazi navodnjavanje novih 12.000 hektara poljoprivrednih površina.

„Ovo je veliki projekat za koji je iz Abu Dabi razvojnog fonda obezbeđeno 100 miliona dolara. Od 2016. godine radimo na faznoj izgradnji sistema, u proteklom periodu realizovali smo 11 projekata kada je reč o regionalnim sistemima za navodnjavanje i o takozvanim dvonamenskim sistemima“, rekao je Mirović.

Druga faza izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini finansirana iz ovog programa obuhvata 10 projekata čija je realizacija u toku. Prema Mirovićevim rečima, priprema se novih 14 projekata, za koje se očekuje projektna dokumentacija do kraja ove godine.

„To je izuzetno važno za Vojvodinu, jer ćemo uspeti da u odnosu na ukupan iznos koji je bio na raspolaganju u okviru ovog programa, dodatno povučemo 60 miliona dolara-Time ćemo, uz investicije koje se izvode u koordinaciji sa „Vodama Vojvodine“, dovesti vodu do 110.000 hektara poljoprivrednih površina i proizvođačima omogućiti kvalitetniji rod“, naveo je Mirović.

B.K.