Mirović: Pokrajinska vlada obezbedila 370 miliona dinara za navodnjavanje 3.500 hektara oranica

Foto: Pixabay

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je na svečnosti u Pokrajinskoj vladi vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava ugovore za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje. Podsetio je da je ove godine, putem konkursa sufinansirano 675 ugovora, čija je ukupna vrednost 659 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada obezbedila 370 miliona dinara, a ostatak poljoprivredna gazdinstva.

„Ovim su stvoreni uslovi za za navodnjavanje dodatnih više od 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta“, istakao je Mirović.

Predsednik Mirović rekao da je Pokrajinska vlada od 2016. do 2020. godine u sisteme za navodnjavanje uložila 2,5 milijardi dinara, čime je obezbeđeno zalivanje za 43.000 hektara oranica.. Tim sredstvima je, kako je naveo, sufinansirana nabavka 430 tifona, preko 2.000 pumpi i agregata, 90 solarnih sistema za navodnjavanje i 68 savremenih sistema za navodnjavanje tipa „rendžer“ i „pivot“.

Prema njegovim rečima, od 2016. godine do danas, u izgradnju i rekonstrukciju regionalnih i dvonamenskih sistema za navodnjavanje, finansiranih iz takozvanog „Abu Dabi razvojnog fonda“, u Vojvodini je u ovu oblast uloženo oko 65 miliona dolara, čime su stvoreni preduslovi za još bolju iskorišćenost vodnih resursa i veće prinose na poljoprivrednim gazdinstvima.

„To je rezultat našeg višegodišnjeg rada, jer nam je zajednički cilj povećanje obradivih površina sa opremom i sistemima za navodnjavanje, unapređenje kvaliteta svih proizvoda koje naša poljoprivreda može da stvori i samim tim poveća prinose. Pokrajinska vlada će i dalje nastaviti da uvećava sredstva za nabavku najsavremenije opreme u poljoprivredi jer je proizvodnja hrane danas jedna od najvažnijih tema, imajući u vidu globalne probleme“, rekao je Mirović.