MK Group otkupljuje kredite Victoria Group

Foto: Victoria Group

Poslovna prilika za dalji razvoj obe kompanije i celog srpskog agrara

Kompanija MK Group počela je proces preuzimanja bankarskih kreditnih potraživanja prema članicama Victoria Group. Kako je saopšteno, MK Grup je potpisala ugovor o preuzimanju njihovih kredita i očekuje se da će taj proces biti okončan u najskorijem roku.

Direktor MK Group, Dušan Radičević, naveo je kako je zainteresovanost MK Group za preuzimanje potraživanja od kreditora Victoria Group poslovna prilika za dalji razvoj obe kompanije i celog srpskog agrara, kao i da predstavlja višestruku korist za sve uključene strane u ovom procesu.

Kompanija MK Group koja posluje u 70 opština u Srbiji, kako stoji u saopštenju, predstavlja jedan od najvećih i najuspešnijih poslovnih sistema u zemlji i regionu. Sa 35 godina poslovanja u agraru, izrasla je u najveću vertikalno integrisanu kompaniju u tom sektoru u Srbiji i jednu od najvećih u ovom delu Jugoistočne Evrope. Obrađuje 30.000 hektara u zemlji i ujedno je najveći izvoznik žitarica u Srbiji. Prihod koji ostvaruje u segmentu agrara je preko 600 miliona evra. Od 2015. godine, proširila je poslovanje i na Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru. Osim agrara, MK Group teži da se pozicionira i kao regionalni lider u oblasti hotelijerstva, turizma i bankarstva.

Victoria Group, čija je osnovna delatnost trgovina i prerada uljarica, dodaje se u saopštenju, sarađuje sa više od 300 poljoprivredih zadruga i 40.000 poljoprivrednika, a zapošljava više od 1.300 ljudi u kompanijama članicama: Sojaprotein, Victoriaoil, Victoria Logistic, Luka Bačka Palanka, Veterinarski zavod Subotica, SP laboratorija i Riboteks. Kompanija je od osnivanja investirala 260 miliona evra u kapacitete i modernizaciju svojih fabrika, zahvaljujući čemu je danas među najvećim neto izvoznicima Srbije, a proizvode od soje i suncokreta izvozi u više od 60 zemalja širom sveta. Od 2014. godine, kompanija je u procesu finansijskog restrukturiranja i reprograma otplate kredita, uz sprovođenje internih mera optimizacije poslovanja.

– MK Group se odlučila za preuzimanje bankarskih potraživanja članica Victoria Group imajući u vidu sa jedne strane stratešku opredeljenost MK Group za dalja ulaganja u oblast poljoprivrede, i sa druge potencijal Victoria Grup da uz zdrav biznis model i finansijsku konsolidaciju ostvaruje dobre rezultate na domaćem i inostranom tržištu – kažu u MK Group. – O svim sledećim koracima i detaljima saradnje javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Komentari