MK Grupa dobila saglasnost za preuzimanje Viktorija Grupe

Foto: Victoria Group

U sastavu Viktorije posluje 12 zavisnih kompanija

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je MK Grupi sticanje neposredne pojedinačne kontrole nad kompanijom Viktorija Grupa i njenim zavisnim društvima kupovinom 67 procenata akcija, navodi se u rešenju objavljenom na sajtu Komisije.

Biznismen Milija Babović je početkom 2019. godine posedovao 45 procenata akcija u Viktorija Grupi, a dodatnih 22,5 odsto je u vlasništvu same Viktorija Grupe, prenosi Tanjug.

U sastavu ove grupe posluje 12 zavisnih kompanija. Cela grupa je za 2018. godinu iskazala gubitak iznad visine kapitala od 6,89 milijardi dinara.

Kako je MK Grupa preuzela 2018. sva potraživanja poverilaca prema Viktorija Grupi, Komisiju je interesovalo da li je na taj način već stekla kontrolu nad Viktorijom, na šta je iz MK-a Grupe odgovoreno da nije, već da su u poziciji kreditora.

Efekte koncentracije preuzimanja Viktorija Grupe KZK je ispitivala na 17 relevantnih tržišta proizvoda i utvrdila da MK Grupa nije aktivna na sedam od tih tržišta.

Komisija je zaključila da će sprovođenjem koncentracije doći do jačanja tržišne snage MK Grupe horizontalno, ali neće doći do negativnih vertikalnih efekata kroz zatvaranja tržišta ovih proizvoda, navodi se u obrazloženju odluke Komisije.