Mladi poljoprivrednci u Čurugu osnivanjem ZZ „Agroveg“ iskoristili brojne subvencije

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić posetio je poljoprivredno gazdinstvo Lončarski u Čurugu. Domaćin gazdinstva Žarko Lončarski, zajedno sa bratom i prijateljem, prošle godine osnovao zadrugu „Agroveg“, koja broji pet članova. Uglavnom se bave ratarstvom, stočarstvom, a od ove godine i povrtarstvom.

Lončarski kaže da im subvencije, sa pokrainskog i republičkog nivoa, mnogo znače. Napredak postižu zahvaljujući tome što su se udružili, pa dele i troškove i obaveze.

„Želeo bih da poručim mladima da se udružuju i da na taj način smanje troškove na minimum jer samo tako mogu biti konkurentni na tržištu“, rekao je Lončarski.

Sekretar Božić izrazio je zadovoljstvo viđenim na imanju Lončarskih.

„Ovi mladi ljudi obrađuju preko 450 hektara zemlje, a bave se i stočarstvom, imaju 250 ovaca. U velikoj meri koriste podsticaje Ministarstva za poljoprivredu, koristili su ih za nabavku pluga, tanjirače, a takođe koriste i subvencije resornog sekretarijata, pa su tako nabavili utovarivač stajnjaka, što je sekretarijat finansirao sa oko 60 odsto iznosa od ukupne investicije. Dva traktora su obezbedili preko Ipard programa i to je zaista dobar primer kako treba da se koriste sve subvencije“, rekao je Božić.

B.K.