Mladi poljoprivrednici Nedimoviću: Hitno krenuti sa isplatom podsticaja za mlade

Foto: MPS

Mladi apeluju da Ministarstvo pod hitno reši probleme

Mladi poljoprivrednici Srbije uputili su danas dopis Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja i predsednici Vlade Republike Srbije u kojem su ukazali na neke od najznačajnijih problema kojima su pogođeni poljoprivrednici naše zemlje i kroz koji su apelovali da Ministarstvo poljoprivrede da pod hitno reši te probleme.

-Svesni smo toga da je ova godina po mnogome specifična i vrlo nepredvidiva kako usled pandemije korona virusa, tako i zbog globalnih ekonomskih poremećaja, ali mora se razumeti da svaka izgubljena godina gde se ne vodi briga o poljoprivrednicima znači da imamo veliki broj istih koji trajno napuštaju svoja porodična gazdinstva, a dobar deo njih i našu zemlju, navodi se u pismu Udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije i dodaje da je pre tačno nedelju dana to udruženje putem mejla zvanično obratilo ministru poljoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja i predsednici Vlade u vezi konkursa za mlade poljoprivrednike iz 2019. godine.

-U tom dopisu, jasno smo naznačili sve poteškoće sa kojima se susreću mladi poljoprivrednici koji su konkurisali na ovaj konkurs, ali još ovek nismo dobili nikakav zvaničan odgovor, navode mladi poljoprivrednici.

Druga mera podrške koja je takođe započeta ali ne i isplaćena do kraja, tačnije svima koji jasno ispunjavaju uslove za dobijanje pomoći, jeste „Novčana pomoć poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19“. Kako navode u Udruženju, ova uredba stupila je na snagu 16. aprila 2020. godine pa je prema tom datumu vršen i presek stanja i uslova za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć.

-U tom trenutku, posmatrajući sve ugrožene kategorije poljoprivrednih proizvođača, nismo uspeli da utvrdimo na osnovu kojih pokazatelja je doneta odluka da samo nekoliko oblika proizvodnje bude obuhvaćeno ovim merama pomoći, i zašto npr. ovom merom nisu obuhvaćeni rasadničari i uzgajivači svinja (koji sada trpe dodatne gubitke zbog pada cene tovljenika koja je posledica pojave Afričke kuge svinja u Nemačkoj), kao i drugi sektori, pitaju mladi poljorivrednici.

Oni konstatuju da kada je u pitanju sama isplata ove mere pomoći, „danas posle punih pet meseci imamo situaciju da pomoć još uvek nije isplaćena ovčarima, uzgajivačima koza, a dobrim delom i govedarima“ i postavljaju pitanje da li mi uopšte možemo nešto nazvati „pomoć“, ako ona kasni pet meseci?

Treća stvar na koju u Udruženju skreću pažnju je i loša tržišna politika po pitanju plasmana žive stoke, pa tako trenutno postoji problem sa plasmanom jagnjadi, što je dovelo odgajivače ovaca na sam rub egzistencije i do toga da su primorani da prodaju jagnjad po izuzetno niskoj ceni, usled nemogućnosti da hrane grla koja bi inače prerasla traženu težinu i tako bi se dodatno otežao njihov plasman.

Mladi poljoprivrednici apeluju da Ministarstvo pod hitno reši ove probleme:

-Da se pod hitno krene sa isplatom mera podsticaja za mlade poljoprivrednike koji su uredno predali zahteve i ispunjavaju uslove iz konkursa uz objavu zvanične bodovne rang liste. Da se svima koji ispunjavaju uslove, hitno isplati novčana pomoć u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19. Da se obezbedi posebna mera pomoći za odgajivače ovaca koji ne mogu da plasiraju svoju jagnjad na tržište. Da se razmotri trenutna situacija u svinjarstvu i da se u komunikaciji sa proizvođačima svinja i njihovim predstavnicima iznađe najbolje rešenje u cilju prevazilaženja trenutnih problema i očuvanja tog vida proizvodnje koja trpi najveći pritisak na strani uvoza među svim vidovima stočarske proizvodnje.

Mladi poljoprivrednici Srbije nastaviće sa ovakvim vidom delovanja i odmah nakon konstituisanja nove Vlade zatražiti prijem kod ministra, kako bi i lično izneli sve probleme koje udruženje svakodnevno deli sa svojim članovima i poljoprivrednicima širom Srbije, poručili su iz ovog udruženja.