Na jugu Srbije povrtari sve više navodnjavaju njive snagom sunčeve energije

Foto: Pixabay

U ataru sela Pejkovca kod Žitorađe, uskoro će početi sa radom prva solarna elektrana, koja će, umeto dizela, napajati pumpu za navodnjavanje. To je praktično prvi obnovljivi izvor energije na ovom području južne Srbije, objavio je sajt RTS..

Miroslav Miljković iz Pejkovca spada, jedan od većih proizvođača povrća, shvatio je da bez zalivanja nema ni sigurne proizvodnje i dobrih prinosa. Poslednjih godina, kako kaže, ova stavka, zbog skupog dizela, je sve veća u zbiru troškova.

„Još pre dve, tri godine dobio sam ideju za solarne panele. Smanjiću troškove proizvodnje za nekih 500.000 do 600.000 dinara, koje sam trošio na dizel. Snaga elektrane je 20 KW, a vrednost investicije je 28.000  evra”,  kaže Miljković.

U Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Prokuplju, ne kriju zadovoljstvo zbog uspešno realizovanih projekata, koji predstavljaju najveći iskorak do sada u modernizaciji procesa proizvodnje povrća i smanjenju troškova.

„Ukoliko želimo da budemo konkurentni na tržištu, moramo da pratimo svetske trendove i uvodimo inovativne tehnologije. Također i da se trudimo da koristimo što više obnovljivih izvora energije, smanjimo zagađenje životne sredine, kako bi imali zdrav i dobar proizvod“, istakla je Snežana Jović, savetodavac u PSSS u Prokuplju.

B. K.