Na severu Bačke rod jabuke slab, izvoz odličan

Letos su jabuke od grada štićene mrežom

Proizvođači jabuka sa severa Bačke ove godine suočili su se sa mnogim ekstremnim uslovima, pre svega kasnim mrazom i dugotrajnom sušom koji su gotovo prepolovili rod. Sa druge strane, za njihov proizvod otvoren je put ka Rusiji, kuda ovoga puta zbog sankcija Evropske unije domaću jabuku ne „spotiče“ ona iz Poljske, po pravilu najveći konkurent na ovom polju. Ali izvoz do Rusije ima ne malu prepreku jer su gotovo dvostruko viši troškovi transporta u odnosu na lane, piše „Politika“.

„Izvoz za Rusiju je krenuo, ima tražnje, ali naša je hladnjača tek do polovine puna. Suša je značajno smanjila rod pa ćemo umesto 1.700 tona, koliki je kapacitet , u hladnjaču uskladištiti ispod hiljadu tona. Ipak, naš najveći problem je otkupna cena, koja je na nivou 42 i 43 dinara. Kada se od toga odbiju troškovi berbe i pakovanja, proizvođaču ostaje svega 25 dinara“, rekao je Šandor Abraham, vršilac dužnosti direktora Zemljoradničke zadruge „Golden frukt“ u Hajdukovo, severno od Subotice.

Opšta voćarska slika sa ovog područja ipak je nešto optimističnija. Prema podacima Regionalne privredne komore, koja uz Suboticu, obuhvata i opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Ada, Senta i Kanjiža, ukupan ovogodišnji izvoz za Rusiju porastao je za 39 odsto u odnosu na prvih osam meseci lane. Izvoz jabuka viši je za čak 46 odsto, iznosi podatke Damir Vojnić Tunić, koordinator za poljoprivredu u RPK. Od izvezenih 12.200 tona jabuka, preko 10.000 tona otišlo je za Rusiju, preostale su prodate u Mađarskoj.

B. K.