Na zahtev industrijskih prerađivača povrtari u Vojvodini cveklu seju dva puta godišnje

Ovih dana u Vojvodni ratari su zaokupljeni žetvom pšenice, a povrtari po drugi put u godini sejanjem cvekle. Tako povrtar Nikola Žeravica iz Novog Miloševa kod Novog Bečeja namerava da, čim završi sa žetvom ječma, poseje cveklu čiji rod će skinuti već krajem oktobra. Cveklu posejanu u martu krenuće da vadi ovih dana, piše „Dnevnik“.

Žeravica je profesionali proizvođač cvekle u čiju proizvodnju se upustio na zahtev industijskih otkupljivača.

„Sejem cveklu, dva puta godišnje, početkom marta i u leto i celokupan rod prodam velikim kupcima Mada je cvekla bogata vitaminima, antioksidansima, prirodnim šećerima… i preporučuje se u ishrani povrtari je ne mogu prodati na pijacama jer se slabo kupuje. Da nije zahteva iz industrije ne bih je nikad ni sejao“, kaže Žerevica dodajući da bez sistema za navodnjavanje ne vredi kretati u posao.

On naglašava da cvekla nije zahtevna za rad dok visina ulaganja zavisi od semena koje se koristi, s obzirom da ima i domaćih i stranih sorti.

„Po hektaru ne treba više od 1.000 evra ulaganja, a može se dobiti od 30 do 50 tona“, kaže Žeravica uz napomenu da industrija trenutno za cveklu nudi 17 i 18 dok na pijacama košta od 70 -80 dinara za kilogram.

B. K.