Nacionalni kovent EU: Ostvaren napredak u evrointegracijama u poljoprivredi

Srbija je ostvarila napredak u poglavlju 11 Klastera 5, koji se odnosi na resurse i poljoprivredu, dok je u poglavljima 12 i 13 ostvaren ograničen napredak, zaključeno je na sastanku Radne grupe Nacionanog konventa EU i Ministarstva poljoprivrede.

U saopštenju Nacionalnog konventa navodi se da se poglavlje 11 odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj, 12 na bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku, a poglavlje 13 na ribarstvo.

„U poglavlju 11 Srbija je napredovala u ispunjavanju preporuka u odnosu na prethodni izveštaj Evropske komisije (EK). Ocenjeno je kao pozitivno usvajanje okvirnog zakonodavstva o zajedničkoj organizaciji tržišta kao i zaključivanje prvog poziva za IPARD 2 meru o „Diversifikaciji poljoprivrednih gazdinstava i razvoju poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je EK preporučila da Srbija ubrza obradu prijava za mere u okviru IPARD 2 programa, pre svega da bi izbegla gubitak fondova EU. Navodi se kako je potrebno da se dostavi IPARD 3 program za period 2021-2027 i da se nastavi usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

U zaključku sastanka ponovljena je molba da se iz repuibličkog budžeta odvoje veća sredstva za male poljoprivredne proizvođače, kao i veće investicije u poljoprivredu.

„Negativne posledice ukrajinske krize koje se očekuju naredne godine naročito govore u prilog potrebi da se ojačaju napori za unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje“, piše u zaključku.

B. K.