NALED: Poljoprivreda, turizam i ekologija su razvojni prioriteti deset gradova i opština u Srbiji

Poljoprivreda i turizam  delatnosti su koje lokalne samouprave prepoznaju kao najveću razvojnu šansu, a zaštitu životne sredine kao prioritet za unapređenje kvaliteta života građana. To su pokazali novi strateški planovi razvoja 10 gradova i opština pripremljeni za period do 2030. kojima su definisane mere, kao i sredstva potrebna za postizanje postavljenih ciljeva, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Despotovac, GO Palilula iz Niša, Ivanjica, Kladovo, Loznica, Ljig, Smederevo, Velika Plana i Zaječar planove razvoja uskoro će staviti na javnu raspravu, dok je Subotica bila najbrža i svoj strateški dokument usvojila u decembru, navodi se u saopštenju.

Pored poljoprivrede, turizma i ekologije, koje su istakle sve lokalne samouprave, kao razvojne šanse identifikovano je isprovođenje mera podrške preduzetništvu, rekonstrukcija i izgradnja puteva, vodovoda i kanalizacije i poslovnih zona, razvoj eUprave, a značajne aktivnosti usmerili bi i na unapređenje kvaliteta obrazovanja i pristupa socijalnim i zdravstvenim uslugama, izgradnju sportskih terena i rekonstrukciju kulturno-istorijskih objekata.

B. K.