NAPS predala zahtev za ukidanje akciza

Foto: Pixabay

Okupljanja neće biti do sastanka sa nadležnima

Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS), koja je juče organizovala proteste u petnaestak mesta u Vojvodini i centralnoj Srbiji, danas nije izlazila s traktorima na ulice.

Kako je za Agrosmart izjavio predsednik Upravnog odbora NAPS Jovica Jakšić, jučerašnji protesti bili su znak upozorenja na moguće radikalnije proteste ako se ne reši problem enormno skupog goriva za seljake, ali da okupljanja neće biti do sastanka sa nadležnima.

– Čekamo odgovor iz Ministarstva poljoprivrede i očekujemo sastanak sa ministrima poljoprivrede i finansija. Osim toga, počela je žetva pšenice i taj posao moramo obaviti, kazao je Jakšić.

Draško Živković iz Malog Crnića, u kojem su juče takođe poljoprivrednici vozili traktore u znak upozorenja, rekao je za Agrosmart da su nadležnima predati zahtevi u vezi sa ukidanjem akciza na gorivo i da će se s daljim potezima čekati nekoliko dana, dok se ne dobije odgovor iz Vlade.

Po njegovim rečima, dat je rok od nedelju dana, a pošto je jasno da je problem kompleksan i da je tehnički neizvodljivo da se akcize ukinu preko noći, nadležnima je predložena i naturalna razmena kao rešenje – da se uključe Robne rezerve i da se uvede paritet kilogram pšenice na litar nafte.