Nedimović: 5.500 prijava za subvencionisanje mladih

Foto: MPŠV

„Ministarstvo poljoprivrede ima još čitav spektar mera za podsticaj“

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas u Skupštini da se prošle godine 5.500 mladih poljoprivrednika prijavilo za subvencije i da je sada mnogo više njih spremno da ostane u Srbiji i bavi se voćarstvom, povrtarstvom i zemljoradnjom.

On je podsetio da je Vlada Srbije 2017. godine odlučila da primeni mere podrške početnicima u poljoprivredi koji imaju do 40 godina.

„Te godine pomoć je iznosila 10.000 evra, odnosno 1,2 miliona dinara i tada se na konkurs prijavilo samo 780 mladih. Od toga je 776 ostvarilo pravo na podsticaj. Oni su isplaćeni i na osnovu kontrola koje smo sproveli veliki broj je ostvario svoj biznis plan“, rekao je Nedimović i dodao da je druga ponuda bila godinu kasnije i da je tada bilo 1.300 aplikacija, a novac je dobilo 1.160. Tada su mladi poljoprivrednici dobili po 12.000 evra.

Ministar je rekao i da će uvek biti onih koji će pokušati da zloupotrebe subvencije, ali je dodao i da postoje stroge mere kontrole.

Osim toga, dodao je, Ministarstvo poljoprivrede ima još čitav spektar mera za podsticaj, ali tu nije kraj i u budućnosti bi moglo da dođe do izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu, a jedna od njih bila bi da ženama koje su članovi poljoprivrednih gazdinstava budu data veća prava kako bi ostale na selu.

„Ako nema njih nema ni zasnivanja porodica, a ni razvoja“, poručio je ministar i dodao da bi se druga mera odnosila na zemlju u parlogu, odnosno na zemljište koje se ne obrađuje.

Trebalo bi takvo zemljište, naveo je ministar, ponuditi pod povoljnim uslovima na duži vremenski period i uz povoljne cene.

Iseljavanje iz ruralnih područja prisutno je i u svetu, primetio je Nedimović, te dodao da su nam na raspolaganju i neki drugi „alati“ kako bismo ljude zadržali na selu, poput IPARD 3 fondova.

„Mi smo u predlozima Evropske komisije za ovaj budući program predložili posebnu mera podrške, za koju je bi EU davala 75 odsto novca, za mlade poljoprivredne proizvođače, a Srbija 25 odsto“, rekao je Nedimović.

Inače, ugovor o kreditnoj podršci Svetske banke za poboljšanje konkurentnosti srpske poljoprivrede biće sutra na dnevnom redu Skupštine Srbije, a odnosi se pretežno na podršku sektorima voćarstva, povrtarstva, kao i startap projekte za početnike u proizvodnji.

Paket, odnosno kreditna podrška Svetske banke iznosi oko 50 miliona dolara, rekao je ministar.

„Jedan značajniji deo odnosi se na podršku sektorima voćarstva i povrtarstva, startap projekte za početnike u poljoprivrednoj proizvodnji, drugi deo je linija za istočnu i južnu Srbiju, devastirana područja gde nam treba ljudi koji će uspostaviti poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je Nedimović novinarima na Beogradskom sajmu.

Takođe, deo projekta će se odnosti na uspostavljanje sistema e-agrar, odnosno sistem konkurisanja za subvencije elektronskim putem, objasnio je ministar.

Ministar je najavio i da se u naredne dve nedelje očekuje donošenje Strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva.

Nedimović je naveo i da je za poljoprivredu u okviru programa „Srbija 2025“ namenjeno 300 miliona evra i najavio da u narednom periodu sledi projekat komasacije (ukrupnjavanja) zemljišta i elektrifikacije njiva, kao i da se uskoro očekuje donošenje pravilnika koji bi omogućio posebna pravila za one koji žele da prodaju svoje proizvode kako na kućnom pragu, tako i u marketima.