Nedimović: Biće isplaćeno 2.500 mladih poljoprivrednika, od marta novi projekat

Foto: Pokrajinska vlada

Bilo je više od 5.000 zahteva

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će 2.500 mladih poljoprivrednika, koji su konkurisali za bespovratna sredstva kod države, biti isplaćeno sa po 12.000 evra za svoju proizvodnju.

Bilo je više od 5.000 zahteva, rekao je Nedimović za TV Prva i dodao da su u prvih deset na listi opštine Žitorađa, Blace, Merošina. “To su sredine gde nam trebaju ljudi”, rekao je on i dodao da se ulaže u sektore koji su potrebni.

Nedimović je izjavio da očekuje da će sredstva državne podrške po konkursu ministarstva za 2.500 mladih poljoprivrednika biti podsticaj da budu još bolji proizvođači.

Prilikom obilaska gazdinstva Jovana Lazarevića u mestu Kujevica u opštini Vladimirci, on je naglasio da je značajno što podrška ide mladim poljoprivrednicima koji su najviše u voćarstvu, stočarstvu i povrtarstvu jer je za tu proizvodnju potrebna radna snaga.

“Konkurisali su mladi poljoprivrednici iz svih oblasti ali se po pravilniku najviše bodovalo voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo jer je naš cilj bio da u tim najtežim fizičkim poslovima ljudi dobiju novac. Da kupe mašine da bi olakšali sebi posao kao što je ovde Jovan uradio sa sadilicom”, rekao je on.

Dodao je da su koji bod više dobili mladi poljoprivrednici koji su završili poljoprivredne škole jer je cilj da se struka uključi.

“Da se ne svede sve na to koliko imaš godina, nego da povežemo znanje, mladost i potrebe Srbije”, rekao je on.

Posle današnjeg objavljivanja rang liste, teče rok za žalbe, a zatim će uslediti isplata novca mladim poljoprivrednicima koji bi trebalo da ga dobiju do Svetog Nikole.

Nedimović je najavio i veliki projekat sa Svetskom bankom od marta meseca koji će biti usmeren na podršku stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

“Taj će projekat podrazumevati da je 50 posto grant, 40 posto kredit a 10 posto učešće. Jako je važno da poljoprivrednici pola novca dobijaju unapred da bi se čitava priča zavrtela”, rekao je on i dodao da je na raspolaganju za taj projekat 38 miliona dolara.

Komentari