Nedimović: Dve vrste mera za pomoć agraru, Al Dahra će otkupljivati jagnjad i telad

Foto: Screenshot (RTS)

„Poljoprivrednici su disciplinovani“

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je za RTS da će država doneti posebne mere za poljoprivrednike.

Nedimović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da će država obezbediti kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva, ali i sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu.

„Imali smo sastanak koordinacionog tela za rešavanje ekonomske krize. Dogovorili smo da ćemo imati kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva. Ona će ići preko Uprave za agrarna plaćanja. To će biti subvencionisani krediti koji će ići u većem obimu. S druge strane imaćemo sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu, pre svega mislim na male mlekare, na one koji su bili povezani sa zelenim pijacama, najčešće su to rani povrtari. Tu ćemo imati potpun paket, plus ostale mere koje su vezane i za pravna lica“, kazao je Nedimović.

„Al Dahra“ će otkupljivati jagnjad i telad

S obzirom na to da ovog proleća pirotski farmeri tržištu nude više od 10.000 jaganjaca, a da, kako tvrde, zbog zatvaranja pečenjara i restorana tradicionalni kupci jagnjetine iz svih krajeva Srbije više ne dolaze u Pirot, Nedimović je naveo da je razgovarao sa gradonačelnikom Pirota, i da, kad je reč o jaganjcima i govedima, deset ili 15 dana ne igraju neku veliku ulogu.

„Moram da se zahvalim našim prijateljima iz UAE koji će preko ‘Al Dahre’ otkupiti jaganjce, goveda i plasirati na tržište UAE. Radimo na tome i očekujem da od nedelje već krenemo sa tom aktivnošću. U domaćim marketima će biti u najvećem broju jagnjad koji su poreklom iz Srbije. Ove priče koje su vezane za to da će da se desetkuje stočni fond: Ne brinite, imamo najbolje subvencije u krugu od 1.000 kilometara za tovno govedarstvo“, kazao je Nedimović.

Budući da su i povrtari u problemu, jer stiže rano povrće a pijace ne rade, Nedimović je napomenuo da tu najviše ima posla sa ljudima iz leskovačkog kraja, i tamo oko Žitorađe, jer tamo ima dosta plastenika, kao i u Slancima i okolnim mestima.

Elektronske pijace Srbije za otkup proizvoda

„Pokrenućemo elektronsku platformu ‘Elektronske pijace Srbije’, ali ona će da reši jedan deo problema. Uvezali smo velike trgovinske lance da kupuju sa prostora plasteničke proizvodnje, uvezali ljude sa terena. Ministarstvo poljoprivrede je tu potpuno proaktivno“, dodao je ministar poljoprivrede.

„Pokušaćemo da svakome izađemo u susret. Kao pre neki dan kad je bila povika za spuštanje cena mleka kod malih mlekara, kada su došle velike mlekare na teren i otkupile sve viškove mleka po ceni koja je bila 5. marta da niko ne šteti“, izjavio je Nedimović.

Od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, napomenuo je ministar, postoji bar 70.000 koji su ili preduzetnici ili pravna lica i koji će moći da računaju i na ovaj drugi segment mera.

Poljoprivrednici su disciplinovani

Ograničenje kretanja i radovi u polju nikako ne idu zajedno. Neće stići ništa da urade ako u 13 ili 15 sati moraju da se povuku sa njive.

Nedimović je zato napomenuo da je i ovih dana postojala maksimalna tolerancija da, ako se zatekne neko na njivi, ne trpi posledicu zbog toga.

„I predsednica vlade je večeras najavila da će poljoprivredni proizvođači od petka imati mogućnost da izađu na njive, u skladu sa ograničenjem do 65 ili 70 godina u zavisnosti gde žive, ukoliko se nalaze na traktoru i da mogu nesmetano da obrađuju svoje njive. Mi se nalazimo u jeku setve kukuruza, u jeku setve suncokreta, šećerna repa je pri kraju. Moramo da posejemo milion hektara kukuruza. Svega imamo dovoljno, semena, nafte, ljudi su orni. U pet sati ujutru su svi na njivama“, naglasio je Nedimović.

Poljoprivredni proizvođači su, istakao je, disciplinovani.

„S druge strane, mora se voditi računa da se status poljoprivrednog gazdinstva ne zloupotrebi na bilo koji način. Tu se zahvaljujem organima reda što vode računa o tome, što su sprečili bilo koju zloupotrebu“, naveo je Nedimović.