Nedimović: Goveđe meso izvezeno u Kinu prvi put posle 30 godina

Foto: MPŠV

Vlada Srbije će do kraja godine izaći sa novim programom podrške investicijama u prehrambenoj industriji

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za Radio Beograd da je upravo izvezen prvi kontejner goveđeg mesa i nusproizvoda od govedine iz Srbije u Kinu, što se nije desilo u prethodnih 30 godina.

Nedimović je u emisiji „U središtu pažnje“ Prvog programa Radio Beograda rekao da je plan da svaki drugi ili treći dan po jedan kontejner odlazi u Kinu, prenosi RTS.

Ministar je dodao da će Vlada Srbije do kraja godine izaći sa novim programom podrške investicijama u prehrambenoj industriji.

On je napomenuo i da se afrička kuga svinja širi svetom i da su Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede preduzeli sve preventivne mere zaštite.

„Za sada je stvar pod kontrolom, ne mogu da garantujem da se neće pojaviti, preduzimamo mere i za to šta ćemo raditi ako se pojavi“, istakao je Nedimović.

Ispunjeni gotovo svi uslovi za otvaranje Poglavlja 11

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se u četvrtak sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji NJ.E. Semom Fabricijem, s kojim je razgovarao o evrointegracijama u poljoprivredi, kao i postojećim i budućim projektima EU i Republike Srbije.

Ministar Nedimović, ovom prilikom, pozvao je NJ.E. Fabricija da zajedno uruče nova rešenja koje će dobiti srpski poljoprivrednici koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv.

Tokom sastanka ministar Nedimović obavestio je gospodina Fabricija o tome da se u narednom periodu očekuje da će Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka dobiti akreditaciju, kao i da je Akcioni plan za Poglavlje 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj, upućen Vladi Republike Srbije i time je ispunjeno drugo merilo, čime smo na korak od otvaranja ovog poglavlja.