Nedimović: IPARD 3 velika šansa za sektor ribarstva

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i resorni pokrajinski sekretar Čedomir Božić, obišli su gazdinstvo porodice Pejčić u srednjobanatskoj opštini Sečanj. Ova porodica obrađuje oko 200 jutara zemlje, a pre 14 godina opredelili su se za ribarstvo u ribnjacima koji se prostiru na 13 hektara.

Ministar Nedimović rekao je da u pokrajini postoji dosta prostora na kojima se sektor ribarstva može razvijati, a Sečanj je jedan od najboljih primera za to.

„Kroz IPARD 3 omogućena su ne mala sredstva da se pomogne razvoju ribarstva. To , pre svega milsim na velike investicije bez obzira da li je reč o infrastrukturi, nabavci dodatne opreme ili nečem trećem što je neophodno za preradu ribe. Iznos povraćaja u uloženu investiciju je od 50 do 700 hiljada evra što znači da investicija može da ide i do milion i po evra“, rekao je Nedimović.

U Vojvodini je nedavno završen konkurs za pomoć u izgradnji ribnjaka.

„Ukupna vrednost za koju su vlasnici ribnjaka mogli konkurisati bila je 25 miliona dinara, a maksimalan iznos po jednoj prijavi je pet miliona dinara. Uskoro će biti objavljeni rezultati konkursa i zaključeni ugovori sa proizvođaćim. To je jednini konkurs kojim se u pokrajini podržavaju gazdinstva čija delatnost je pre svega ribarstvo“, rekao Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

B.K.