Prvi kontingent domaćih jabuka iz Male Remete krenuo ka Indiji

Foto: Pixabay

U prvoj isporuci je izvezeno 80 tona jabuka, vrednosti 90.000 evra

Četiri šlepera/kontejnera prve isporuke domaćih jabuka krenula su jutros za Indiju sa plantaže Atos Fructum u Maloj Remeti.

U prvoj isporuci za Indiju je izvezeno 80 tona jabuka, vrednosti 90.000 evra.

“Od druga Tita nismo izvozili jabuku u Indiju, a čak ni tada, proverio sam. Ovo je veliki podsticaj razvoju sektora jabuke u Srbiji, a sledeći korak je tržište Kine, sa kojima smo već dogovorili saradnju, čekamo da dobijemo sertifikat”, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je zajedno sa ambasadorom Indije S. Bhattacharjeeom prisustvovao događaju.

Ambasador Indije je rekao da je ovo veliki dan za tu zemlju, navodeći da Indija uvozi raznu proizvodnu robu širom sveta, ukupne vrednosti od oko pola biliona dolara godišnje. “Uveren sam da Srbija ima i drugo kvalitetno voće koji može izvoziti u našu zemlju”, rekao je ambasador, ocenujući saradnju dve zemlje kao izuzetno uspešnu.

Nedimović je najavio da će biti izvezeno ukupno oko 200.000 tona jabuke, najveći deo u Rusiju, veliki deo u Veliku Britaniju, te da Srbija izvozi u 40 zemalja sveta.

Vlasnik Atos Fructuma Mitar Deurić je rekao da očekuju da prvi kontigent jabuka, koji je jutros krenuo na Indiji, za 25 do 30 dana stigne u luku u toj zemlji.

Nedimović: Kreće izvoz jabuka u Indiju

Podsetimo, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je u utorak da će u četvrtak početi izvoz jabuke iz Srbije u Indiju.

On je gostujući na TV Prva reka da će u četvrtak biti poslato osam kontejnera jabuke brodom ka lukama u Indiji i da će to biti prvi kontingent i neka vrsta probe kako bi u Indiji videli kakav je kvalitet srpske jabuke.

Nedimović je kazao da je važno da se otvaraju nova tržišta.

Takođe je rekao da u poslednje dve godine zahvaljujući saradnji sa Upravom carina i Poreskom upravom nije bilo problema sa vraćanjem pošiljki zbog neodgovarajuće robe, odnosno kvaliteta.

Rekao je da je zbog toga ranije mogao da bude ugrožen izvor u Rusiju, ali da se ipak to nije desilo i da danas sa kolegama iz Rusije postoji odlična saradnja te da se pošiljke dobro prate zahvaljujući elektronskim sistemima.

Naveo je i da je ove godine vladala velika potražnja za šljivom i malinom.

Takođe, podvukao je da je ova godina rekordna i što se tiče ostvarenih rezultata u ratarstvu i da je prinos kukuruza 30 odsto veći u odnosu na desetogodišnji prosek.

Ministar je rekao da su prinosi rekordni već tri godine zaredom i da je na nekim površinama iznosio i 10 tona po hektaru, a da je takođe cena nikad bolja.

Naglasio je da svega ima dovoljno, kao i skladišnih kapaciteta bez obzira što niko nije mogao da predvidi toliki prinos.

Komentari