Nedimović ministar poljoprivrede, Božić sekretar za poljoprivredu

Foto: MPŠV / Opština Žabalj

Formirane vlade u Republici i Pokrajini

Srbija je u sredu, 28. oktobra dobila novu vladu, na čijem je čelu po drugi put Ana Brnabić.

Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, a za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izabran je Branislav Nedimović, koji je jedan od retkih ministara koji će ostati na istom mestu kao i prethodnih godina.

Na sajtu Ministarstva još nema obaveštenja o novim prioritetima u radu, ali poslednje što je najavio kao stari ministar bila su tri projekta koje bi trebalo da podrži američka Međunarodna finansijska korporacija DFC, a koji se odnose na mlade poljoprivrednike, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju, piše Danas. Podrška mladim poljoprivrednicima išla bi od toga da im se pomogne da kupe nove mašine, započnu biznis u poljoprivredi, a DFC bi samo bio podrška u projektu koji je već počeo – a to su bespovratne pozajmice za mlade poljoprivrednike od nekih 15.000 evra. Nedimović je tokom prošle godine pričao i o prioritetima poput bezbednosti hrane. U tom sektoru, kako je rekao, sledi „veoma ozbiljna reforma“.

A u Skupštini AP Vojvodine, Igor Mirović je danas ponovo izabran za predsednika Pokrajinske vlade, dok je predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić (SNS) postavljen za sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Božić će na tom mestu zameniti svog stranačkog kolegu, dosadašnjeg sekretara Vuka Radojevića, koji je na ovoj funkciji proveo četiri godine.

Kako piše 021, Čedomir Božić je svoj prvi mandat na funkciji prvog čoveka Žablja počeo 2012. godine, kao kadar Demokratske stranke. Za svoj drugi mandat na čelu opštine izborio se kao kadar SNS-a, a ubedljivu pobedu odneo je i na izborima u junu, osvojivši 15 od 21 odborničkog mandata u lokalnom parlamentu.

U biografiji na sajtu opštine navodi da je diplomirani ekonomista, a studirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici.