Nedimović: Ni za 70.000 mesečno nema ko da muze krave (VIDEO)

Foto: MPŠV

Proizvođači mleka u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Srbiji suočavaju se sa istim izazovima i problemima, te su mlekari iz ove tri zemlje razmenili iskustva na skupu organizovanom u Sremskoj Mitrovici.

Resorni ministri Srbije i Republike Srpske saglasni su u oceni da i jednu i drugu državu „muči ista muka“, a to je što nedostaje ljudi za mužu krava i zbog toga je neophodno da država što više pomogne u subvencionisanju za kupovinu nove opreme.

Srbija je, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedeimović, već krenula u nabavku robota za mužu.

„Nema ko više da muze krave. Da mu date 70.000 dinara mesečno da muze krave, ne možete da nađete čoveka. Da odete u bilo koje selo u Zapadnobačkom, Severnobačkom okrugu – isto ćete sve čuti. Nema ljudi. I to je najveći problem poljoprivrede i zato moramo ići sa nabavkom nove opreme i sa modernizacijom. 75 odsto država Srbija daje za kupovinu robe. Naravno, ne mogu svi da kupe, ali na nama je da pomognemo koliko god možemo, da damo što više novca, da se izborimo sa svim ovim problemima koji postoje“, kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede u Republici Srpskoj Boris Pašalić ocenjuje da u toj zemlji mogu biti zadovoljni situacijom u sektoru mlekarstva, da proizvodnja raste, ali da je isto tako primetan trend opadanja broja farmi. Ocenjuje i da su isti otkupljivači i u Srpskoj i u Srbiji.