Nedimović: Nove mere podrške poljoprivredi, ukoliko okolnosti to budu zahtevale

Foto: Screenshot (RTS)

„Naš narod neće gladovati“

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović poručio je da narod ne treba da strahuje da će gladovati, iako je epidemija koronavirusa ostavila nesagledive posledice po svetsku ekonomiju i neće zaobići ni Srbiju i njen agrar.

-Srbija nema ni jednog jedinog razloga da brine o tome. Pšenica je već pokazala odlične rezultate. Ima je i za prodaju svetu, a kamoli za nas. Očekujemo izuzetnu godinu i u pogledu roda najznačajnijih kultura, od kukuruza do suncokreta, rekao je Nedimović u intervjuu za Novosti.

Na pitanje zna li se već sada koliku štetu je korona nanela srpskoj poljoprivredi, on je naveo da je o konkretnim brojkama rano govoriti, ali da svakako pažljivo prate situaciju na terenu kako bi pravovremeno reagovali.

-Mi smo već izdvojili ogromna sredstva za naše poljoprivrednike – preko 11 milijardi dinara kredita, više od dve milijarde direktne novčane pomoći… Ne zaboravite da nam je budžet za subvencije koje se redovno isplaćuju, bez obzira na vanredna stanja i koronu, sada dva i po puta veći nego pre samo četiri godine – za više od 43 milijarde dinara. Svakako ćemo, ukoliko okolnosti to budu zahtevale, organizovati nove mere podrške. Neke za privredu već su najavljene za jesen, tako da ni poljoprivrednici neće biti izostavljeni, istakao je ministar.

Na konstataciju da su oranice u Vojvodini jedne od najkvalitetnijih u Evropi, i pitanje zašto ne uspevamo da „preslikamo“ model Holandije, koja je posle SAD najveći izvoznik hrane u svetu, Nedimović je rekao da su greške pravljene decenijama.

-Ništa nije rađeno suštinski sa agrarom, osim što su ga uništili katastrofalnim privatizacijama kombinata i davanjem 120.000 hektara najkvalitetnije zemlje u ruke svega nekoliko ljudi. Sada je teško sve to promeniti u nekoliko godina. Sa druge strane, te zemlje koje pominjete nisu imale ni približno sličnu prošlost kao mi, od ratova i sankcija do ovih poslednjih pojedinaca koje sam pomenuo. Međutim, stvari se pomeraju i imamo dosta razloga da verujemo da će svaka naredna godina biti bolja. Otvorili smo pristup fondovima EU, vrednim ukupno 225 miliona evra, uspostavili sistem bezbednosti hrane sa najsavremenijim laboratorijama svetskog ranga, subvencije višestruko uvećali, zaključio je Nedimović.