Nedimović: Oko cene maline država ne može ništa; Malinari ne odustaju od blokade magistrale

Foto: MPŠV

Malinari protekle noći nisu uspeli da se dogovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cena poveća na 180 dinara

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da država ne može da učini ništa kada je u pitanju cena maline, povodom protesta malinara koji su blokirali magistralni put u Prijepolju.

„Oni traže cenu, a na to država ne može da utiče. Ne znam do kada će trajati blokada, to zavisi od njih. Ispunjeno je ono što su tražili ranije, a to je formiranje Nacionalnog saveta za malinu, kao i da se reši problem sa đubrivom. To je sve rešeno, a kod cene država ne može ništa“, izjavio je Nedimović za dnevni list „Alo“ od ponedeljka.

Malinari protekle noći nisu uspeli da se dogovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cena poveća na 180 dinara. Ministarstvo im je poručilo da „adresa“ za taj zahtev nije država, već da tržište diktira cenu.

Malinari u Prijepolju, koji već treći dan protestuju zbog niske otkupne cene, saopštili su danas da neće odustati od zahteva da ovogodišnja cena maline mora biti 180 dinara i da neće prekinuti blokadu magistrale prema Crnoj Gori sve dok im zahtevi ne budu ispunjeni.

„Drug Tito je umro“

Ministar Nedimović je za B92 povodom protesta malinara i blokade puta rekao da je sa njima razgovarano, ali da oni nisu pristali da odblokiraju put.

Govoreći o najavama da će cena maline biti niska, Nedimović je kazao da cenu ne određuje Ministarstvo i da uostalom ni berba nije počela, a cena nije još formirana.

Kazao je da je sa proizvođačima i predstavnicima proizvođača maline već puno puta razgovarao, ali da država ne može tu mnogo učiniti jer se menja tržište.

Nedimović je objasnio da se više ne traži toliko cela malina već crveni miksevi, a sa druge strane SAD i Kanada su preplavljene malinama iz Meksika, koje su odlično rodile i ne trebaju im naše maline. Sa druge strane, sve je više proizvođača maline i u Srbiji, Mađarskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Ukrajini i konkurencija je sve veća a cena onda trpi.

Srbija, kako je rekao, mora da otvara nova tržišta za malinu, a jedno od njih su, kako je naveo, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Važno je i da se zna da je naša tehnologija branja mnogo skupa, jer je radna snaga skupa, naveo je Nedimović i istakao da se u Mačvi i Vojvodini gde se malina bere kombajnima, proizvođači uklapaju i sa nižim cenama.

Na pitanje da li odgovornost za obaranje cene leži i na hladnjačarima, na koje se proizvođači stalno žale, Nedimović je kazao da to nije tačno.

Istakao je da proizvođači moraju da se prilagođavaju novim uslovima i tehnologijama rada i branja i da ne mogu više da rade “kao njihov deda”: „Rekao sam im da je drug Tito umro“.

Brnabić: Razgovori sa malinarima po obustavi protesta

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da država ne može i neće da garantuje otkupnu cenu maline jer tu cenu diktira tržište, kao i da je uvek spremna da razgovara sa malinarima, ali tek pošto odblokiraju magistralni put ka Crnoj Gori.

Brnabić je u Boru, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa protestom malinara, podsetila na to da je Vlada uvek razgovarala sa malinarima kad god su oni imali takav zahtev, naglasivši da će razgovora i sada biti, ali tek u trenutku kad se oni budu ponašali odgovorno i odblokirali magistralu.

Do tada, tražiću i od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se ne sastane sa njima, jer to daje pogrešan signal – da kad god imate zahtev, blokirate puteve i tako praktično ucenjujete Vladu da se sastane sa vama, objasnila je predsednica Vlade.

Ona je ponovila da država ne može da garantuje cenu malina od 180 dinara, jer bi to značilo da bi isto tako morala da garantuje cenu i onima koji se bave uzgajanjem drugih vrsta voća, podvukavši da o ceni ne može da se razgovara, ali o svemu ostalom može.

Vlada je, kako je podsetila, pre dve nedelje usvojila zaključak o formiranju Nacionalnog saveta za maline, u kojem su i predstavnici proizvođača, dok je na prošloj sednici usvojena mera da im se da besplatno đubrivo, kao pomoć.

Takođe, kako je dodala, sa malinarima se razgovaralo i o tome da im se iz Fonda za razvoj pomogne da naprave svoje mini hladnjače, da se udruže i urade ono što su uradili i i pčelari – da se udruže i naprave sopstveni pogon za prikupljanje, preradu i izvoz meda, kako niko ne bi mogao da utiče na cenu.