Nedimović: Tenis je u mesnoj industriji kao Ajaks u fudbalu

Foto: Insajder

Ministar za Insajder o obaranju odluke o dodeli zemljišta nemačkoj kompaniji

Dolazak nemačke kompanije Tenis u Srbiju najavljuje se i odlaže već godinama, a dosad nije potpisan ni ugovor između Srbije i ove kompanije. Državna komisija za dodelu zemljišta u zakup na 30 godina Tenisu je odobrila ukupno 5.000 hektara u Zrenjaninu i Kikindi, ali je Upravni sud u Novom Sadu odluku o dodeli zemljišta u Zrenjaninu u zakup na 30 godina – oborio, piše Insajder.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odgovarajući na pitanja Insajdera o tome kako je moguće da je Upravni sud u Novom Sadu oborio odluku o dodeli zakupa 2.500 hektara zemljišta nemačkoj firmi Tenis koju je donela Vladina Komisija, izjavio je da će Ministarstvo poljoprivrede odluku poštovati, ali i da se čeka konačna odluka. On je rekao da Vlada nije potpisala ugovor s Tenisom, ali jeste odobrila odlaganje početka njihove prve investicije na lokaciji u Kikindi do 1. novembra 2019. godine. Prema njegovim rečima, u kapacitet Tenisa da sprovede investiciju ne treba sumnjati, jer su oni u mesnoj industriji ono što su Ajaks i Totenhem u svetskom fudbalu.

„Što se tiče Kikinde tu nismo imali nikakvih problema, što se tiče grada Zrenjanina imali smo određene žalbe i tu je postupak u toku. Ako bih se upuštao u ono što piše unutra, rekli biste da ne poštujem odluke suda i da se mešam u rad sudstva, a smatram da ćete vi kao medij koji to poštujete, biti na istoj liniji kao i ja. Ministarstvo će poštovati svaku odluku pravosudnih organa zbog toga što je ovo demokratsko društvo zasnovano na vladavini prava“, rekao je Nedimović za Insajder.

On je dodao da u kompetencije Tenisa da sprovede investiciju niko ne treba da sumnja, jer su oni u mesnoj industriji na nivou najvećih svetskih fudbalskih klubova.

“Oni imaju obavezu da otpočnu sa realizacijom prve investicije u Kikindi od 1. novembra 2019. Podneli su aplikaciju Vladinoj Komisiji koja odlučuje o tome, Vlada je to odobrila, i to je išlo na jedinicu lokalne samouprave, pošto tako ide procedura. Ugovor još nije potpisan iz prostog razloga zato što čekamo da se okonča ova procedura vezano za Zrenjanin. Gledali ste preksinoć utakmicu između Ajaksa i Totenhema… znate kako, ono što je Ajaks, Totenhem, što je Barselona, što je Juventus, ili bilo ko drugi u svetskom fudbalu, to je Tenis u mesnoj industriji“, rekao je ministar poljoprivrede.

Insajder podseća da je odlukom državne Komisije za davanje zemljišta u zakup na 30 godina, firmi Tenis invest d.o.o, koju je nemački Tenis osnovao još 2015. godine, dodeljeno u zakup oko 2,5 hiljada hektara zemljišta u Zrenjaninu. Međutim, Upravni sud u Novom Sadu presudio je krajem januara ove godine da je takva odluka bila suprotna zakonu, odnosno da nisu poštovani kriterijumi konkursa za dodelu zemljišta u zakup na 30 godina.

Kako se navodi u odluci, sud je uvažio kritike Saveza udruženja poljoprivrednika Banata da firma Tenis Invest d.o.o. nema prepoznatljivost na tržištu, reference i kapacitete za realizaciju ovakvih investicionih projekata, kao i da joj je sedište van teritorije jedinice lokalne samouprave u kojoj se zemljište dodeljuje.

Upravni sud je presudio i da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ponovnom postupku donese novu odluku poštujući činjenice i zakon – međutim, to se još nije dogodilo iako je presuda doneta pre više od tri meseca.

Ovakvu odluku o dodeli zemljišta u Zrenjaninu firmi Tenis u zakup na 30 godina po javnom pozivu, donela je državna Komisija koju čine ministri poljoprivrede, finansija i privrede, kao i pomoćnici ministara.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je za Insajder da očekuje da će Upravni sud u narednoj presudi naložiti Pokrajinskom sekretarijatu da obori odluku o zakupu. On ističe i da bi Vladina Komisija trebalo da snosi deo odgovornosti za ovakvu odluku.

Priče o dolasku Tenisa u Srbiju traju od decembra 2014, a Vlada Srbije je u aprilu 2015. s nemačkim investitorom potpisala i pravno neobavezujući Memorandum o razumevanju koji opisuje projekat ulaganja u Srbiju.