Nedovoljno iskorišćeni potencijali zadružnog sektora

U organizaciji Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine u Etno selu Kalna na Staroj planini održana je konferencija „Razvojni potencijali zadrugarstva u 2022. godini“. Osim plenarnog zasedanja organizovana je i panel diskusija o aktuelnim događanjima i stanju u zadrugarstvu.

Na skupu se najviše razgovralo o razvojnim potencijalima zadrugarstva u 2022. godini. Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj istakla je da zadružni sektor danas ima bolji institucionalni i tržišni položaj nego u ranijem periodu, ali da razvojni potencijali zadrugarstva mogu mnogo bolje da se iskoriste, pogotovo kada se radi o poljoprivrednicima koji nisu udruženi u zadruge.

Na panelu je istaknuto da su pojedina ministarstva prepoznala značaj i ulogu zadrugarstva i da imaju adekvatne programe razvoja koje obuhvataju zemljoradničke zadruge, dok mnogi državni organi još uvek nemaju opredeljene mere pomoći za zadruge i zadružni sektor u celini.

Dotaknuta je i tema o značaju i sprovođenju zadružne revizije, mogućnostima formiranja fondova za razvoj zadrugarstva, kao i politici podsticaja za zadruge.  

B. K.