Nema jeftinijeg dizela, prihvaćena razmena pšenice za gorivo

Foto: Pixabay

U Ministarstvu obećano da će se predlog o ukidanju akciza predočiti MMF-u na sastanku u julu

Zahtev poljoprivrednika da im se obezbedi jeftiniji dizel nije prihvaćen danas na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede kojem su prisustvovali predstavnici Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS), predstavnici Ministarstva finansija i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prenosi portal Agrosmart.

Poljoprivrednici, koji su prošle nedelje organizovali jednodnevne traktorske proteste upozorenja, rekli su za taj portal da im je u Ministarstvu obećano da će se predlog o ukidanju akciza predočiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na sledećem sastanku, te da je, za sada, realnije očekivati da će problem probati da se ublaži intervencijom Robnih rezervi, odnosno razmenom pšenice za gorivo.

“Tražili smo da dobijemo jeftinije gorivo pred žetvu, odnosno odmah, ali rečeno nam je da to može da bude tek u septembru, a možda i u avgustu. Takođe, nije preciziran iznos i količina goriva koje bi za poljoprivrednike bilo oslobođeno akcize”, rekao je za Agrosmart predsednik Upravnog odbora NAPS-a Jovica Jakšić.

Po njegovim rečima, pominjano je oko 60 litara po hektaru, ali je ostalo na tome da će se odluka doneti posle julskog sastanka sa MMF-om.

On je naveo i da su predstavnicima Ministarstva predočili da se u Hrvatskoj daje regres za 150 litara po hektaru takozvanih ostalih kultura, a da se regresirano gorivo dobija i po grlu stoke, te da poljoprivrednici u toj zemlji plaćaju evrodizel u vrednosti 92 dinara i imaju povraćaj oko 60 evrocenti.

“Pitali su nas da li imamo alternativu i predložili smo razmenu pet kilograma pšenice za litar dizela, ali to bi svakako bilo samo prelazno rešenje. Na to su pristali”, kazao je Jakšić.

Jakšić je rekao i da će se o daljim koracima odlučivati na Upravnom odboru NAPS-a.