Nema straha od mraza – u Selenči osigurano svih 20 ha plantaža pod trešnjama

Radionica u Selenči

Dvadeset pet hiljada stabala trešanja krasi plantaže firme „Ripe Fruit“ u Selenči. Sa 42 godine iskustva u poslovanju u različitim oblastima privrede, direktor firme zna da na rizik ipak može da se utiče, te je kod „Dunav osiguranja“ od mraza osigurao svih 20 hektara trešanja. Kako su objasnili na radionici, koju Kompanija „Dunav osiguranje“ organizuje u saradnji sa Agropresom, „Ripe Fruit“ trošak osiguranja planira u troškove proizvodnje, i na taj način osiguravaju ne samo svoj useve već i svoj miran san.

– Zasadi trešnje nose izuzetno veliki rizik od šteta prouzrokovanih mrazem, što je  sve češća pojava poslednjih godina. Proizvodnju štitimo osiguranjem i smatramo da je, bar iz našeg dosadašnjeg iskustva, to korektan način zaštite. Zaštićeni smo polisom. To nije stopostotna zaštita, ali  ipak imamo visok nivo zaštite od mraza. To je rizik  od koga se osiguravamo. Tri godine osiguravamo kompletnu plantažu trešanja u osiguravajućoj kući „Dunav“. I imali smo velikih šteta od mraza, ali mogu da kažem da smo zadovoljni. U dosadašnjoj saradnji, nadoknađena nam je šteta od ovog rizika, kolika je i bila, shodno polisi koju smo zaključili – kaže Mladen Jagodić, direktor firme „Ripe Fruit“.

„Ripe Fruit“ poseduje i 40 hektara pod jabukama, ali i modernu prateću infrastrukturu koja je takođe osigurana kod „Dunav osiguranja“. Jedini način da se zanovi proizvodnja ukoliko dođe do neke nepogode jeste osiguranje.

– „Dunav osiguranje“ je jedna od retkih osiguravajućih kuća koja u svojoj ponudi pruža mogućnost osiguranja od prolećnog mraza. Kao što smo rekli i na radionici, od ukupno isplaćenih šteta prošle godine, više od  80% su štete na voću i povrću, od toga najviše upravo na voću, od prolećnog mraza. Prošle godine je bilo mnogo šteta. I ove godine očekujemo ozbiljne štete. I stoga apelujemo na poljoprivredne proizvođače da ugovore i zaštite svoje voće od prolećnog mraza kroz osiguranje. Kada je reč o povrću, „Dunav“ ima najšire pokriće koje nudi osiguranicima. Ozbiljne štete od grada imali smo prošle godine na povrću. Na ratarskim kulturama svake godine imamo štete i od grada i od oluje, tako da procenjujemo da je i te kako značajno osigurati i ovaj vid proizvodnje. „Dunav“ u svojoj ponudi ima i mogućnost osiguranja od nedostatka vlažnosti zemljišta, odnosno suše, koje je predviđeno za  kukuruz, soju i suncokret, tako da pozivamo individualne proizvođače, a i pravna lica, da  se informišu  i da uvedu  praksu osiguranja i od ovog rizika – pojasnila je Nataša Novčić Zubac iz „Dunav osiguranja“.

Nataša Novčić Zubac iz „Dunav osiguranja“

Da je osiguranje u poljoprivredi imperativ, pokazuju i subvencije države koje idu od 40% pa naviše. Nakon uspešne radionice, predstavnici lokalne samouprave Opštine Bač naveli su da su otvoreni za predlog da kada su subvencije za osiguranje u poljoprivredi u pitanju, pomoć treba da dođe ne samo sa republičkog već i sa lokalnog nivoa.

– Opština  Bač svake godine redovno na polju sprovođenja mera poljoprivredne politike  i politike ruralnog razvoja realizuje meru sufinansiranja nabavke mehanizacije i imovine poljoprivrednih gazdinstava i zainteresovani smo da  i mere subvencionisanja osiguranja uvedemo u godišnji plan. I današnja radionica je prilika da pozovemo sve poljoprivredne proizvođače, da apelujemo na njih i da ih animiramo, da se u  klimatski turbulentnim vremenima  koja donose neizvesnost poljoprivredne proizvodnje okrenu ka osiguranju i na taj način zaštite svoje njive i useve – istakla je Jelena Kovačević, rukovodilac odeljenja za privredu, poljoprivredu i ekonomski razvoj u Opštini Bač.

Kompanija „Dunav osiguranje“ vodeća je osiguravajuća kuća kada je reč o osiguranju useva i osigurava više od 140.000 hektara u Srbiji, od čega je 120.000 u Vojvodini. U susret Poljoprivrednom sajmu, Kompanija „Dunav osiguranje“ nudi posebne pogodnosti, popuste za osiguranje useva tokom maja, kako bi poljoprivredni proizvođači i njihova proizvodnja  bili sigurna od setve do žetve.