Nikola Altiparmarkov (FSS): Poljoprivrednike isključiti iz obaveznog sistema PIO, dobrovoljno da štede za penziju

Član Fiskalnog saveta Srbije (FSS) Nikola Altiparmarkov izjavio je da bi uvođenje sistema eAgrar moglo da bude idealna prilika da se položaj poljoprivrednih penzionera promeni.

On je za  „Politiku“ rekao da se u Srbiji ne smanjuje samo broj poljoprivrednika, već većina njih ni ne plaća doprinose, što je delom rezultat nepostojanja društvene podrške za prinudnu naplatu.

Kako kaže, sa modernizacijom društva prirodno dolazi do smanjenja poljoprivredne aktivnosti i broja poljoprivrednika, dok se sa druge strane povećava broj radnika, posebno samostalaca zbog značaja privatnog preduzetništva.

„Očekivano je da vremenom smanjuje broj poljoprivrednih osiguranika, kao i poljoprivrednih penzionera. Ne samo da se smanjuje, već većina njih ne plaća doprinose PIO“, rekao je Altiparmarkov.

On dodaje da usled objektivnih okolnosti, nikakva finansijska revitalizacija nije moguća i, kako je rekao, „jedino racionalno ostaje da se poljoprivrednici isključe iz obaveznog sistema PIO“, kao i da im se omogući nesmetan i sveobuhvatan pristup sistemu socijalne zaštite u starosti.

„To znači da bi ostvarivali pravo na novčanu socijalnu pomoć u maltene nepromenjivom iznosu u odnosu na trenutne poljoprivredne penzije, a imali bi mogućnost da dodatno, dobrovoljno štede za penziju“, kazao je Altiparmarkov.

Ocenio je da bi se time ojačao sistem javnog penzijskog osiguranja radnika radnika i samostalaca koji po njegovom mišljenju sasvim solidno funkcioniše, dok bi se paralelno sa tim ojačala i socijalna zaštita iz budžeta u segmentu poljoprivrednika.

„Pri tom, troškovi ove naizgled radikalne reforme bili bi veoma skromni, oko dve milijarde dinara godišnje, što predstavlja svega 0,1 odsto republičkog budžeta“, rekao je Altiparmarkov.

B. K.