Niš: Podrška mladima u ruralnim područjima, konkursi u toku

Foto: Grad Niš

Pozivaju se poljoprivrednici mlađi od 40 godina da se jave sa svojim projektima

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović uručio je u Gradskoj kući predstavnicima poljoprivrednih grana Ugovore o subvencijama Grada Niša. Sekretarijat za poljoprivredu nastavlja sa višegodišnjom praksom stimulisanja poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Grada Niša kroz subvencionisanje razvoja svih grana poljoprivrede.

Subvencije za 2018. godinu su povećane za 10% u odnosu na 2017. godinu i iznose 60% vrednosti investicije, a maksimalno do 600.000,00 dinara po gazdinstvu za jednu meru. Sredstva koja su opredeljena za subvencije su sa prošlogodišnjih 12 povećane na 25,5 miliona dinara. Pravo na subvenciju su imala sva registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije grada pod uslovom da se i poljoprivredom bave na teritoriji Grada Niša i da ispunjavaju dodatne kriterijume, koji su prilagođeni svakoj grani poljoprivrede.

„Kako bismo uticali na to da na selu ostane što više mladih, uvedena je i nova mera „Podrška mladima u ruralnim područjima“ sa subvencijom od 75% i maksimalnim iznosom po korisniku od 500.000,00 dinara gde se pomažu početne aktivnosti u poljoprivredi. Za ovu meru Konkurs je još uvek otvoren te pozivamo sve poljoprivrednike mlađe od 40 godina da se jave sa svojim projektima“, rekao je gradonačelnik Bulatović.

Ugovor je potpisalo preko 160 poljoprivrednih proizvođača, a koliko su važne ove subvencije može posvedočiti i podatak da je već 20 dana nakon raspisivanja Konkursa broj poljoprivrednika koji je konkurisao dupliran u odnosu na korisnike iz 2017. godine.

Još uvek su u toku podsticaji za veštačko osemenjavanje, osiguranje, ruralnu infrastrukturu, sertifikaciju, preradu i mlade.

„Posebno je značajno što su proizvođači u duplo većem broju u odnosu na prethodne godine osigurali svoje zasade i objekte što govori samo o povećanju svesti da ne postoji sigurna zaštita od nepogoda bez obzira koliko Grad Niš ulagao u uređenje rečnih korita, protivgradne rakete, strelce, poplavne sisteme i pozivam sve proizvođače da aktivno ostvaruju podsticaje od Grada i u narednom periodu“, zaključio je gradonačelnik.