NIS: Raste prodaja goriva i intereovanje poljoprivrednika za agro-karticu

Foto: Pixabay

Kako bi poljoprivrednike zaštitila od skupe nafte, država je pre godinu dana ograničila cenu na 179 dinara uz „agro karticu“ na NIS-ovim pumpama. Međutim, brine što prodaja tog goriva stalno raste. Samo u decembru i januaru uvećana je čak tri puta iako nema poljoprivrednih radova.

U naftnim kompanijama upozoravaju na moguće malverzacije. Evrodizel je za poljoprivrednike trenutno 15 dinara jeftiniji nego za ostale potrošače. Kada su cene nafte rasle razlika je bila i 30 dinara.

To nije sporno jer je Uredba i doneta da bi im se pomoglo, ali se drastično povećao broj zahteva za „agro-kartice“ .

„Od stupanja na snagu Uredbe povećano je interesovanje za agro-kartice NIS-a. Godine 2021. izdato ih je 4.172, a 2022. gotovo 10 puta više. Istovremeno je na našim pumpama porasla i tražnja za gorivom za poljoprivrednike“, navode u NISu, jedinoj kompaniji koju je država obavezala da prodaje gorivo za poljoprivredu po 179 dinara za litar“, rekli su NIS-u.

U Udruženju nafnih kompanija Srbije ukazuju na probleme sa agro karticama Prometnici u malim sredinama opstajali su zahvaljujući upravo prodaji goriva poljoprivredicima, a sada nemaju posla i zatvaraju pumpe.

„U pojdinim zemljama regiona imate  paralelnu liniju snabdevanja posebnim gorivom za poljoprivredu koja je po daleko nižoj ceni i mogu da ga kupe samo oni koji i obrađuju zemlju ili se bave stočarstvom“, rekao je za RTV Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije apelujući da tržišne inspekcije da spreči zloupotrebe sa „agro-karticama“.

B. K.