Novi projekat digitalne platforme AgroSens: E-kalkulator dozira optimalnu količinu đubriva

U Mokrinu je  održana je promocija projekta Instituta BioSens “Automatski e-kalkulator za đubrenje ozimih i jarih useva na osnovu analize zemljišta” u okviru koga je novim funkcionalnostima unapređena digitalna platforma AgroSens. Uz pomoć platforme, poljoprivrednici mogu da dobiju preporuku za optimalnu formulaciju đubriva.

E-kalkulator daje automatsku preporuku u vidu jasno definisane formulacije i potrebne količine đubriva.

„Poljoprivrednici često preskoče analizu zemljišta što dovodi do nedovoljnog ili prekomernog đubrenja. Previše mineralnog đubriva utiče na gomilanje štetnih materija u biljkama i uzrokuje njihovo sušenje i propadanje, dok nedovoljan nivo hraniva  dovodi do usporenog rasta i razvića biljaka. Korišćenjem platforme AgroSens, proizvođači i savetodavci mogu da dobiju automatsku preporuku za đubrenje ozimih i jarih useva u vidu jasno definisane formulacije i potrebne količine nakon što unesu sve neophodne parametre o gajenom usevu i osnovne parametre analize zemljišta“, rekao je Vladan Minić, menadžer Centra za razvoj proizvoda Instituta BioSens.

Digitalna Platforma AgroSens je besplatna i ima više od 20.000 korisnika. Najnovija naučna dostignuća Instituta Bio Sens integrisana su u platformu, a ovu unapređenu verziju podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.

  B. K.