Novi Sad dobio postrojenje za preradu zelenog otpada u biogorivo

Prvo postrojenje u Srbiji za preradu zelenog otpada u humus i bigorivo, vredno preko 740 hiljada evra, otvoreno je u Novom Sadu. Postrojenje su otvorili ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Investiciju  su zajednički finansirali Grad Novi Sad i ambasada Nemačke, a radiće  u okviru JKP “Gradsko zelenilo”. To praktično znači da će sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, umesto da završi kao smeće na deponiji biti iskorišćeno za za ozelenjavanje grada i kao gorivo za zagrevanje.

Grad i “Zelenilo” će, kako je istaknuto, ostvariti novčane uštede i poboljšati zaštitu životne sredine. Prema mišljenju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ova investicija će značajno unaprediti očuvanje prirode i razvoj zelenila na teritoriji grdske zajedinice.

„Novi Sad ulaže sve više u pravcu onoga što je Evropska unija definisala kao Zelenu agendu i vidimo nešto što se u terminologiji naziva cirkularna ekonomija. Fokusiramo se da ono što je bio biootpad sutra bude kompost, odnosno humus, i koristimo ga nazad sa ciljem čuvanja životne sredine i prirodnih potencijala“, istakao je Vučević.

B.K.