NOVI SAD: Na proleće završetak nove zgrade Biosens instituta za digitalizaciju poljoprivrede

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, obišla je završne radove na zgradi Biosens instituta u Novom Sadu, čije otvaranje je planirano na proleće.

Izgradnja objekta ovog istraživačko-razvojnog centra za informacione tehnologije biosistema započeta je pre dve godine u sklopu Novosadskog univerziteta, a prema rečima ministarke Begović ideja je da privuče ne samo nove kompanije, već i naše naučnike iz inostranstva koji će se uveriti da se istraživanja rade na svetskom nivou. U projekat je uloženo nešto više od 28 miliona evra, od kojih je deo novca donacija Evropske unije.

„Dobar deo aktivnosti ovog instituta posvećen je novim istraživanjima i digitalizaciji poljoprivrede primenom novih tehnologija. Ovde će biti prostora i za istraživače, ali i za hrabre preduzetnike koji će moći da to što u laboratoriji otkriju, kasnije prevedu u neke proizvode i nove metode“, kaže Begović.

Biosens je evropski centar izvrsnosti, a u novoj zgradi će 250 naučnika raditi u najsavremenijim laboratorijama u oblasti biotehnologije i nanotehnologije, dok je deo prostora planiran i za startap kompanije u vidu prostora za akcelerator.

B. K.