Novi Sad u ovoj godini izdvojio pet miliona dinara za pomoć organskim proizvođačima

Foto: Pixabay

U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla za više od 15 puta u poslednjih 10 godina, pokazuju podaci koje je objavila Privredna komora Srbije. Grad Novi Sad podsticajnim merama podržava razvoj organske proizvodnje, a kako za RTV navodi član Gradskog veća zadužen za privredu Milorad Radojević, planirana su ulaganja i za narednu godinu.

„Sa sto posto podržavamo nabavku semena, sadnog materijala i sertifikaciju i nešto od opreme. Pojednostavili smo i dokumentaciju kada konkurišu organski proizvođači, posebno dobru saradnju imamo sa udruženjem „Organski Sad“ s kojima iz goidine u godinu dogovaramo mere i izdvajamo sredstva za organsku proizvodnju. Ove godine smo opredelili sredstva u iznosu od pet miliona dinara za podršku organskim proizvođačima i za proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom“, navodi Radojević.

Gazdinstvo Vladimira Vozara iz Kisača na površini od 14 hektara uzgaja po organskim principima povrtarske i ratarske biljne vrste. Za proizvodnu godinu, kaže da je bila teška, zbog dugog sušnog perioda te su, kao i drugi proizvođači, morali češće da zalivaju useve.

Kada je reč o isplativosti Vladimir tvrdi da ima računice u poslu, a pozitivno ocenjuje mere podrške državnih institucija, namenjene nabavci repromaterijala i neophodne mehanizacije . „Grad Novi Sad nam finansira nabavaku đubriva, semena i dosta toga nam pomaže“, rekao je Vozar.

B. K.