NOVOSADSKI SAJAM: Predstavljen projekat plantažne proizvodnje lekovitog i aromatičnog bilja

Projekat „Podizanje plantaža lekovitog i aromatičnog bilja“, koji se  završava u oktobru, na kojem je angažovan tim stručnjaka Instituta za šumrstvo u Beogradu, predstavljen je u Kongresnom centru „Master”. u sklopu  aktivnosti na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Beogardu. Projekat finansira Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, a usmeren je ka korisnicima programa za unapređenje poljoprivrede i onima koji žive u ruralnim područjima.

Cilj projekta je da se razvije model proizvodnje i prerade lekovitog i aromatičnog bilja u ruralnim krajevima Srbije radi zapošljavanja stanovništva, pre svega u Pirotskom okrugu. Tim s Institau u tom kraju i sakuplja biljke, nakon čega će biti proizvedeno seme i ispitana etarska ulja.

„Oni koji skupljaju ili prerađuju lekovito i aromatično bilje moraju da znaju da je reč o plantažnoj proizvodnji po principu organske poljoprivrede. To znači da je za plasman proizvoda neophodno imati odgovarajući sertifikat, bilo da je reč o lekovitoj sirovini ili etarskom ulju”, rekla je Biljana Nikolić, naučna savetnica Insituta za šumrstvo.

B. K.