NOVOSADSKI SAJAM: Tovno govdarstvo u usponu, cilj povećanje sa 12.000 na 40.000 grla

Foto: Pixabay

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković i predsednik Nevladine organizacije za podsticanje poljoprivredne proizvodnje „Agroprofit“ Čedomir Keco potpisali su Protokol o saradnji, s ciljem da se na Nacionalnoj izložbi stoke, koja se priređuje u okviru 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, razvija i unapredi segment tovnog govedarstva.

Cvetković je izrazio očekivanje da će Ministarstvo poljoprivrede, kao pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, izdvojiti više novca za uvećane troškove organizacije izložbe, kao i da će Protokol o saradnji sa „Agroprofitom“ svoj pravi značaj pokazati u pravom svetlu narednih godina.

Keco je rekao da ovakve izložbe otvaraju mogućnosti da se broj kvalitetnih tovnih rasa goveda poveća sa 12.000 na približno 40.000 hiljada.

„Novosadski sajam je, posle Pariza, jedini u Evropi koji na jednom mestu, u trajanju dužem od pet dana, prikazuje najkvalitetnije tovne rase. U svetu je promenjen afinitet kupaca, traži se kvalitetna junetina, a broj grla u Evropi je sve manji. Zato, ako nastavimo ovim tempom s proizvodnjom kvalitetnih tovnih rasa, bićemo  uskoro jedna od vodećih  zemalja u tom segmentu govedrstva“, smatra Keco.

   B. K.