Od 1. januara korišćenje pesticide u poljoprivredi samo uz obuku

Od 1. januara 2022. godine svi poljoprivrednici koji koriste pesticide na svojim njivama moraće da prođu obaveznu obuku, dok će sertifikat biti uslov da profesionalni korisnici u doglednom vremenu, kada veći broj lica bude obučen, mogu na osnovu njega da kupuju sredstva za zaštitu bilja.

„Izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja donete su 2019. godine, s tim što odredbe koje se odnose na obuku poljoprivrednih korisnika, kao i one o obaveznoj proveri tehničke ispravnosti i funkcionalnosti uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja, počinju da se primenjuju od 1. januara 2022. godine“, naveli su u saoštenju iz Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako su objasnili, u skladu sa odredbama pomenutog zakona, sva lica koja koriste sredstva za zaštitu bilja u okviru svojih profesionalnih aktivnosti kao i oni koje svoje poljoprivredne proizvode stavljaju na tržište smatraju se profesionalnim korisnicima. Kao takvi dužni su da sredstava za zaštitu bilja i sve aktivnosti u vezi sa njihovom primenom, kao što su rukovanje, skladištenje, transport i odlaganje, sprovode pod uslovima i na način kojim se ne ugrožava život i zdravlje ljudi i životinja i životna sredina.

B. K.