Od 1. jula borovnice i suve šljive kreću u Kinu bez carine, proizvođači zadovoljni

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, posle stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Vlasnik voćnjaka borovnice iz Predvorice kod Šapca Saša Keserović rekao je za Betu da mu nisu jasni svi detalji Sporazuma, koji će početi da se primenjuje od 1. jula ove godine, pre svega da li će biti dužni da obezbede određenu količinu i kakva će biti mogućnost transporta.

„Ako ne bude nepredviđenih problema sa izvozom voća u Kinu to tržište će nam značiti jer ove godine su na pomolu problemi sa izvozom u zemlje EU, zato što su do sada kamioni sa voćem imali prioritet na prelazu granica, ali je ukinut propis koji je to obezbeđivao“, rekao je Keserović.

Tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji potpisani su protokoli o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica i protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Kinu.

Direktor firme „Agranela“ iz Valjeva koja prodaje suve šljive, Aleksandar Tomić rekao je za Betu da je država uradila „super stvar“ obezbeđenjem bescarinskog izvoza u Kinu, a da sada ostaje pitanje koliko će proizvođači biti sposobni da ga realizuju.

„Koliko se budemo trudili i uspeli da ispunimo zahteve Kine, toliko ćemo biti uspešni, s tim što sigurno ne možemo da obezbedimo veliku količinu kao što može Čile, ali ako imamo neku politiku prema toj proizvodnji, verujem da iz godine u godinu mogu da rastu količine“, rakao je Tomić.

Srbija, prema njegovim rečima, proizvodi godišnje oko 10.000 tona suve šljive i ima nekoliko većih proizvođača, ali i mnogo malih, sposobnih da obezbede određenu količinu. Dodao je da je Srbija, po količini proizvedene suve šljive, peta u svetu, a da Amerika proizvodi oko 50 odsto ukupne količine na svetu od oko 300.000 tona, a slede Čile, Argentina, Francuska, pa Srbija.

Na kinesko tržište suvu šljivu izvoze, prema njegovim rečima, uglavnom Čileanci, a firma „Agranela“ je izvozila u zemlje severne Evrope, Rusiju, Francusku Japan, Tursku, čak i u Brazil.

B. K.