Od danas do 3. decembra Sajam etno hrane i pića 2023“ u Beogradu

Manifestacija „Sajam etno hrane i pića 2023″, najveća smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope otvara se danas pod kupolama Beogradskog sajma i traje do 3. decembra. Na sajmu će biti predstavljeni brojni tradicionalni proizvodi, delikatesi od leskovačkog ajvara i sprže, kulen iz Bačkog Petrovca, Pirotske peglane kobasice, zanatskog piva od 100 odsto srpskih sirovina, neizostavnih kvalitetnih srpskih rakija i mnogobrojnih drugih kvalitetnih proizvoda po kojima smo poznati.

„Skup će okupiti preko 300 izlagača, a osim promocije i prodaje na malo, cilj je sklapanje poslova i dogovora sa kupcima  – restoranima, hotelima, trgovinskim lancima i izvoznicima, pronalaženje potencijalnih investitora u proizvodnju, kao i zaštita tradicionalnih proizvoda i receptura, poboljšanje kulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanje tradicije i nacionalnog indentiteta“, ističe Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije(PKS).

Bogunović podseća da PKS nizom zajedničkih aktivnosti kako sa poljoprivrednim proizvođačima iz cele Srbije, tako i saradnjom sa institucijama i ministarstvima doprinosi afirmaciji tradicionalnih proizvoda kao izuzetnog tržišnog i izvoznog potencijala, ali i važnog elementa turističke ponude zemlje.

„Tokom prethodnih godina zabeleženo je i povećanje broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, što doprinosi i unapređenju ulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanju tradicije i kulturnog identiteta Srbije“, dodaje Bogunović.

Ističe da će ceo jedan štand na, sajmu će biti posvećen domaćim proizvodima sa žigom „Čuvarkuća“ koji dodeljuje PKS kao potvrdu domaćeg porekla i vrhunskog kvaliteta u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“. 

B. K.