Od nedelje javni poziv IPARD fonda za izgradnju i opremanje mlekara, klanica, vinarija…

Foto: Pixabay

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede najavila je da će u toku sledeće nedelje objaviti novi IPARD javni poziv. Reč je o Meri tri IPARD programa pod nazivom „Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda koja obuhvata izgradnju i opremanje mlekara, klanica, vinarija, objekata za preradu voća, povrća i jaja.

Za ovaj poziv iz IPARD fonda biće opredeljene tri umesto prvobitno planirane 2,3 milijarde dinara. Pojedinačni podsticaji za investicije u sektoru prerade mleka kreću se od 10.000 do dva miliona, a u ostalim sektorima od 10.000 do milion evra. Neki od posebnih uslova za odobravanje projekata u sektoru mleka su da dnevni kapacitet prerade u mlekarama iznosi od 3.000 do 100.000 litara, u sektoru mesa da minimalni kapacitet klanja bude 10 goveda, odnosno 50 svinja, ovaca i koza ili 5.000 grla živine na dan.

Firme koje prođu na javnom pozivu i završe svoje investicije mogu da očekuju 50 odsto povraćaja na ukupne prihvatljive troškove. Ovaj poziv, kako je najavljeno, trajaće tri meseca.

B.K.