Od zakupa državnih njiva godišnje se u budžet prihoduje preko pet milijardi dinara

Srbija na godišnjem nivou ubira prihod od zakupa poljoprivrednog državnog zemljišta preko pet milijardi dinara, od čega 40 odsto ovih sredstava ide u republički budžet, a 60 odsto jedinicama lokalnih samouprava na kojoj se nalazi zemljište, rekao je direktor Uprave za zemljište Branko Lakić na konferenciji na temu poljoprivrednog budžeta Srbije.

Konferencija „Kako se troši budžetski novac u poljoprivredi“ održana je, prenosi „Politika“, na inicijativu istraživačkih novinara koji se bave ovom temom.

„Uprava za poljoprirvedno zemljište manje novca izdvaja iz budžeta za mere zaštite uređenja zemljišta od iznosa koji se ostvaruje od zakupa“, rekao je Lakić i objasnio da je uzrok toga neadekvatan i zastareo Zakon o zakupu poljoprivrednog zemljišta iz 2006.godine po kome se do skoro nije znalo šta je precizno u vlasništvu države.

Istakao je da se takvi problemi rešavaju u hodu, da je napravljen Geoportal o poljoprivrednom zemljištu i, prema podacima Uprave za poljoprivredno zemište, naša zemlja trenutno raspolaže sa oko 500.000 hektara državnog zemljišta, od čega je 90.000 hektara je pod pašnjacima koji su vraćeni selima na upravljanje.

B.K.