Odbor za poljoprivredu podržao predlog Agranog budžeta za 2022. godinu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede budžetom za 2022. godinu imaće na raspolaganju 62 milijarde dinara. To je uvećanje od 17,5 posto u odnosu na inicijalni budžet za 2021. godinu, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu čiji članovi su podržali predlog Vlade Srbije.

Predstavnica Ministarstva finansija Dragana Đorđević u obrazloženju je navela da je predloženi iznos za 1,8 milijardi dinara veći u odnosu na oktobarski rebalans, odnosno da je uvećanje 9,3 milijarde u odnosu na prvobitni ovogodišnji budžet. Istakla je da je za subvencije Ministarstva planirano 50,6 milijardi dinara što je dve milijarde više u odnosu na rebalans, a 8,8 milijardi više u odnosu na inicijalni budžet za 2021. godinu.

Subvencije u sektoru poljoprivrede, rekla je Đorđevićeva, čine 35,25 odsto ukupnih subvencija države. Najznačajnija sredstva od 32,2 milijarde dinara usmeravaju se ka direktnim plaćanjima u poljoprivredi, za IPARD se izdvaja 6,4 milijarde, a kroz mere ruralnog razvoja pet milijardi.

Predsednik Odbora Marijan Rističević istakao je da je povećanje razdela Ministarstva poljoprivrede u predlogu budžeta za 2022. godinu i veće nego što su saopštile predstavnice ministarstava i da iznosi 19 posto.Naveo je da će sa intervencijama iz Direkcije za stočarstvo tokom godine, što će iznositi par milijardi dinara, poljoprivreda uspeti da dostigne do pet odsto budžeta, koliko je zakonski utvrđeno.

B. K.

Komentari