Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije podržao donošenje zakona o popisu poljoprivrede 2023.

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine, koje je podnelo nadležno Ministarstvo i predložilo Skupštini na izglasavanje. Obrazlažući predlog zakona državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević, je istakla, da je popis poljoprivrede značajan jer država mora da zna čime raspolaže u ovoj oblasti, zbog evropskih integracija naše zemlje.

„Popisom će biti obuhvaćena sva porodična poljoprivredna gazdinstva, gazdinstva preduzetnika i pravnih lica, tako da se očekuje da će biti popisano najmanje 98 odsto ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta, kao i sva uslovna grla“, precizirala je Blagojevićeva.

Državna sekretarka je navela da će statistički podaci biti prikupljeni metodom neposrednog intervjua, na čemu će biti angažovano oko 3.500 popisivača, koji imaju znanje o poljoprivredi. Gazdinstva će imati mogućnost samoanketiranja putem upitnika na internetu.

Prema predračunu Republičkog zavoda za statistiku, popis će koštati nešto više od 950 miliona dinara, ili oko 7,9 miliona evra.

B.K.